Când este potrivit să începeți să îi spălați dinții, cum să curățați urechile, cum să protejați pielea delicată și ce zone ale corpului ar trebui săpunite cu o atenție specială și ce produse sunt recomandate pentru utilizare?

Facem totul pentru a îi menține curați și sănătoși. Dincolo de parfumul plăcut, obiceiurile de igienă și curățenie au un rol important în păstrarea sănătății, prevenirea infecțiilor, simptomele de iritare a pielii și chiar a cariilor dentare. Se recomandă începerea obiceiurilor de igienă de la o vârstă fragedă, în funcție, evident, de vârsta copilului: ștergerea nasului, tăierea unghiilor, spălarea capului, perierea dinților și altele asemănătoare. Chiar dacă el sau ea nu poate încă să o facă în mod eficient, este important să le explicați și să le oferiți oportunități de a experimenta aceste acțiuni, ei înșiși.

Spălarea mâinilor:

Înainte de a mânca și după ce ați fost la baie, spălarea mâinilor este esențială pentru toată lumea, la orice vârstă. Cu cât practicați mai mult spălarea mâinilor înainte și după aceste activități, cu atât mai ușor va fi să-l faceți pe copilaș să o facă și el, deoarece copiii învață prin exemplu. Spălarea mâinilor ar trebui să fie subliniată atunci când copiii încep să guste și să mănânce alimentele cu degetele sau tind să-și pună mâinile în gură în timp ce mănâncă. Când nu aveți posibilitatea să îi spălați mâinile, de exemplu în timp ce vă aflați într-o călătorie sau în parc, este recomandat să folosiți șervețele pentru bebeluși neparfumate sau ușor parfumate, cum ar fi șervețelele Soft Care. Acestea conțin extract de bumbac, vitamina E și mușețel pentru a calma pielea. Șervețelele sunt hipoalergenice, nu conțin alcool și sunt adaptate special la pielea delicată a copilului.

Tăiatul unghiilor:

Este foarte important să faceți acest lucru cu forfecuță specială pentru copii și să curățați bine foarfeca înainte și după utilizare. Mulți părinți încearcă să taie unghiile după baie, deoarece apa înmoaie pielea și unghiile, și previne leziunile acestora. O altă recomandare este tăierea unghiilor în timp ce bebelușul sau copilul doarme, astfel încât să nu facă mișcari bruște.

Periajul dinților:

Mulți pedodenți vă recomandă să începeți să periați dinții bebelușului chiar de la creșterea primului dinte. Ștergeți dinții cu o periuță special pentru bebeluși, mai ales după ce mâncă sau este alăptat. Este de asemenea o idee bună să cumpărați periuțe de dinți care sunt potrivite pentru copii și să le permiteți să se joace cu ele.

Mai târziu, arătați-le cum vă periați dinții și încurajați să pună periuța în gură. Puteți încerca chiar să îi lăsați să se perie singuri sau să vă “perie” proprii dinți. Opțiuni suplimentare pentru încurajarea periajului: acordarea de stickere și premii, citirea povestirilor despre dinți, bacterii și altele. Cu toate acestea, merită să ne amintim:

• Este necesară înlocuirea periuței de dinți la fiecare 3 luni.

• Se recomandă separarea periuței de dinți a copilului de periuțele adulților.

• Este recomandat să nu păstrați periuțele la chiuvetă sau lângă toaletă.

Ștersul urechiilor:

Pediatrii recomanda evitarea curățării urechilor cat mai mult posibil. Acest lucru se datorează faptului că ceara, substanța gălbuie pe care urechile o secretă, are un scop important: protejarea canalului urechii. Dacă decideți să curățațăi urechile oricum sau aveți sentimentul că 1) ceara este comprimată, sigilează urechea și interferează cu auzul, 2) bebelușul are o infecție a urechii, atunci este recomandat să consulți un pediatru înainte de a acționa, că să vă îndrume cum să faceți acest lucru. În orice caz, utilizarea bastoanelor de curățare a urechii este nerecomandată, deoarece poate comprima ceara adânc în interior și poate provoca daune.

Îmbăiatul în cadă:

Recomandarea este să începeți să îmbăiați copilul la orice vârstă de la cap în jos până când ajungeți în zonele mai puțin curate – fese și organele genitale. Este deosebit de important să se spele bine pliurile de piele, cum ar fi gâtul, axile și zona genitală, care sunt mai puțin ventilate și, prin urmare, pot dezvolta iritații ale pielii. Din cauza sensibilității este foarte util:

• Să curățați fesele și organele genitale cu un prosop umed înainte de a pune copilul în apă.

• Să uscați pielea bebelușului după baie și să absoarbiți cu atenție umezeala în zonele cu pliuri de piele.

• Utilizați un strat gros de cremă de scutec pentru a preveni erupțiile cutanate. De exemplu, Crema anti-iritații Softcare, care conține extract de bumbac, vitamina E și mușețel pentru a calma pielea. După baie, se recomandă un masaj delicat pe tot corpul cu lotiunea Softcare sau Uleiu de corp Softcare.